Administrarea si rezolvarea problemelor cu ajutorul subconstientului (Prima parte)

Administrarea si rezolvarea problemelor cu ajutorul subconstientului- de John Mihalasky, Profesor Emerit in Ingineria Industriei, Director PSI Communications.

     „In ultimii ani a devenit din ce in ce mai dificil pentru afaceri si industrie sa ramana competitive. Criticii sustin ca se pune prea multa baza pe gandirea pe termen scurt si pe teama de a risca. Mai multe date fiind  generate de tot mai multe calculatoare, a existat o tendinta de a intra in postura de administrare prin numere. Accentul a fost pe utilizarea rationalitatii si a logicii in cercetarea peratiunilor de rezolvare a problemelor si luarea deciziilor, managementm tiinta, modelare si dezvoltarea calculatoarelor care „gandesc”.

     Din nefericire, toate acestea ne-au dat mai repede tot mai multe date incorecte, fara valabilitate si nesigure, pentru a lua decizii ale caror rezultate au fost corecte cam tot de atatea ori, ca atunci cand am luat degizii tinand degetul ud ridicat in vant.

Argumentul meu este ca aceasta stare a lucrurilor este cauzata de faptul ca nu s-a facut destul pentru a investiga aplicarea gandirii ilogice, irationale, inconstiente. Am petrecut cea mai mare parte a timpului nostru cu gandirea rationala, logica si constienta. Este necesar sa ne adancim in utilizarea subconstientului.

     Scopul materialului care urmeaza este sa exploreze baza pentru utilizarea subconstientului- ESP-ul, daca doriti- in procesele de rezolvare a problemelor si luarea a deciziilor.

1. ESP si rezolvarea problemelor

     Perceptia extrasenzoriala (ESP) poate fi definita ca o constientizare sau un raspus la un eveniment exterior nesesizat prin mijloacele senzoriale cunoscute in prezent.

     Observati accentul in definitie pe mijloacele senzoriale cunoscute in prezent, si absenta oricarui aspect mistic al definitiei.

     Perceptia extrasenzoriala poate fi impartita in patru categorii:
a. Telepatia, transmiterea directa a informatiei de la mintea unei persoane la mintea altei persoane;
b. Clarviziunea, trecerea directa a informatiei de la materie catre minte;
c. Psihokinezia, mintea asupra materiei;
d. Precoognitia, obtinerea directa a informatiilor despre viitor.

     Cel putin una dintre acestea, precognitia, poate fi legata de viitor. In gandirea sau inovarea reativa, trasatura esentiala este ca drumul sau metoda catre solutie nu au fost cunoscute dinainte.
   
 Psihologii ne spun ca subconstientul este cel care opereaza pentru a cauta aceste cai, metode si abordari necunoscute care duc la ideea creatoare, la inventia revolutionara sau la solutia geniala.

     Ideea creatoare nu apare din intamplare. Mintea organizeaza experientele, faptele si relatiile pe care le-a stocat in memorie si se extinde pentru a utiliza toate informatiile pe care le poate obtine. Insa ideea creatoare vine de la o minte care are informatii pe care le organizeaza pe o care care nu a mai fost urmata inainte. Precognitia este un mod prin care informatiile care nu sunt disponibile altor ganditori care lucreaza cu canalele si sursele normale de informatii ajung la oamenii creativi.

     Cei care iau decizii sunt si cei care rezolva probleme si genereaza idei. Asadar, ar fi de asteptat ca generatorii de idei superioare, generatorii de idei creatoare sa se dovedeasca a fi precognitivi sau intuitivi. Datele testelor preliminare adunate de Proiectul de Comunicari PSI arata spre aceasta directie.

2. Exista precognitie?

     Proiectul Comnicarilor PSI la Institutul de Teologie din New Jersey, fostul colegiu de Inginerie din Newark, a cercetat acest fenomen denumit precognitie in 1962.
     Prin cercetare a fost conceput un test de precognitie. Acesta a constat in a-i pune pe participanti sa ghiceasca un numar format din 100 de cifre, care nu exista la momentul in care acestia ghiceau. Numarul de 100 de cifre era generat ulterior de catre un calculator, folosind tehnici de generare aleatorie a numerelor.

     Dupa ce au fost generate cele 100 de cifre, computerul incepe sa compare cele 100 de cifre ghicite cu cele generate. Nivelul ghicirilor corecte se dovedeste a fi 10, cu o deviere standard de 3. Exista, totusi, oameni care au abilitatea de a obtine rezultate peste asteptari, de pana la 24.

     Acest test a fost efectuat cu oameni din toate categoriile sociale si de toate varstele. Datele acestor teste au aratat ca cei mai buni „ghicitori” tind sa aiba o personalitate dinamica. De asemenea, abilitatea precognitiva nu se coreleaza cu inteligenta.

     Acest test a fost de asemenea facut unor mari directori si s-a incercat sa se coreleze abilitatile superioare de management masurate prin obtinerea unui profit mare cu abilitatea precognitiva superioara. Aceasta corelatie s-a dovedit a fi reala.

3. A fost precognitia folosita sau incercata?

     Corporatia Rand a dezvoltat o metoda de prezicere tehnologica sau generare de idei denumita metoda Delphi. Aceasta metoda incearca sa foloseasca judecati precognitive.

     La validarea tehnicilor Delphi, specialistii acestei corporatii au utilizat ceea ce cercetaatorii ESP ar numi metoda precognitiei si clarviziunii.

     Metoda Delphi se bazeaza pe constatarea ca proiectiile despre viitor se bazeaza mult pe asteptarile personale ale oamenilor si nu pe predictii bazate pe o teorie bine stabilita, ca de exemplu o tehnica de grup in care „expertii” participanti sunt alesi la intamplare si sunt intrebari care sunt ideile lor.

4. Utilizarea precognitiei

     Precognitia este un proces subconstient care presupune transferul de informatii. De asemenea, este asociata cu fluxul de informatii despre subiecte cu care primitorul informatiilor este puternic asociat emotional. Informatiile ar putea lua forma unui vis, unei sclipiri de gandire, unui sentiment sau undei senzatii.

     Visul poate prezenta o intreaga solutie, cum ar fi o ecuatie sau un desen.

     Sclipirea de gandire poate prezenta ceva precum o metoda, o abordare, un material sau o ecatie de incercat.

     Presentimentul sau senzatia sun de obicei asociate cu o alegere intre alternative: faptele reale si/sau experienta par sa arate o directie, insa presentimentul ne duce in alta.

     Cititorul ar trebui sa retina cuvintele profesorului care i-a sfatuit pe elevii sai sa aleaga primul raspuns care le vine in minte la intrebarile cu raspuns adevarat sau fals atunci cand nu sunt siguri de raspuns. Se pare ca subconstientul cnoaste raspunsul corect, iar incercarile de a domina subconstientul folosind logica si ratiunea, de obicei se termina cu un dezastru.

     Asadar, pentru a profita din plin de informatiile precognitive, utilizatorul trebuie mai intai sa invete sa le recunoasca forma, Odata ce forma este recunoscuta, nu ne ramane decat sa ne strangem curajul sa folosim aceste informatii la fel cum am folosi orice alte informatii. Multi oameni pastreaza un creion si o hartie la indemana pe noptiera , doar pentru a-si putea nota gandurile – presentimentele, sclipirile de gandire, visele- pe care le au chiar inainte de a adormi sau in timpul somnului.

     Informatiile precognitive nu trebuie tratate altfel decat orice alte informatii si trebuie utilizate ca atare pentru a genera idei- solutii, metode, alternative, inventii.”


Doresti sa afli cum poti avea o viata sanatoasa si echilibrata?
Suna la numarul de telefon 0722.33.58.18
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here